Profail Penulis

Encik Nur Firdaus Muhammad

En Nur Firdaus Muhammad adalah seorang Setiausaha Syarikat yang berlesen di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia melalui keahlian Persatuan Akauntan Malaysia @ Malaysia Institute of Accountant ( MIA ). Beliau dilahirkan di Butterworth, Pulau Pinang pada tahun 1983. Membesar sebahagiannya di Perak dan sebahagiannya lagi di Selangor. Beliau memulakan pendidikan awal di peringkat pengajian tinggi di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Kampus Dungun, Terengganu Diploma Perakaunan dan kemudiannya mula bekerja di syarikat yang beroperasi di sekitar kawasan Kuala Lumpur International Airport, KLIA, Sepang.

Antara syarikat yang beliau pernah berkhidmat adalah Malaysia Airports Sepang Sdn.Bhd. dan Hotel Pan Pacific, KLIA yang kini di kenali SAMA-SAMA Hotel, KLIA. Beliau kemudian bekerja dengan syarikat pemaju Sekutu Saujana Development (M) Sdn.Bhd yang beroperasi di utara tanah air, Kedah Darul Aman.

Selepas beberapa tahun berkhidmat, beliau mengambil keputusan untuk melanjutkan pelajaran di dalam bidang yang sama di peringkat Ijazah Sarjana Muda di Universiti Teknologi Mara ( UiTM ) Kampus Arau, Perlis.
Selepas menamatkan pengajian di UITM ARAU beliau berkhidmat dengan syarikat UMW Synergistic Generation Sdn Bhd yang merupakan anak syarikat kepada UMW Corporation Sdn Bhd pada masa berkenaan yang mana syarikat ini terlibat dalam industri “Genset” bagi sektor Gas dan Minyak.

Atas dasar minat dan keperluan pasaran, sambil bekerja beliau mula menawarkan perkhidmatan simpan kira kepada rakan terdekat yang mana perkhidmatan ini adalah perkhidmatan yang pertama di tawarkan dan bertahan hingga kini sebagai sumber pendapatan utama syarikat Millionmind. Sambil beliau mulakan perniagaan sambil kembangkan lagi minat sedia ada terhadap bidang perakaunan dan perniagaan.

Percaya bahawa menjadi seorang Akauntan Bertauliah dapat membuka pintu peluang yang lebih besar, beliau membuat permohonan untuk menjadi ahli kepada Malaysia Institute of Accountant ( MIA ) pada tahun 2013 dan pada tahun 2018 membuat permohonan Asean Chartered Profesional Accountant sebagai persediaan memasuki pasaran antarabangsa.

Seiring dengan bidang perakauan, beliau mengusahakan bidang pengurusan yang mengukhususkan berkenaan pensyarikatan Sdn Bhd. Semenjak tahun 2016 beliau telah proses berates penubuhan Sdn Bhd, dan bermula Covid 19 pada tahun 2020 beliau telah mula bantu proses pendaftaran SSM Enterprise pula.

Berdasarkan pengalaman yang ada, kini kami menawarkan sesi konsultansi kepada usahawan yang berminat untuk dapatkan info awal bagaimana menguruskan perniagaan sedia ada dan kembangkan perniagaan yang di usahakan.

Jenama ini di selia oleh TrafikDagang.com yang mana bekerjasama dengan Millionmind Sdn Bhd ( 1181212-T ) yang menjalankan kerja-kerja setiausaha syarikat yang mana fungsi utamanya adalah menyempurnakan penubuhan syarikat Sdn Bhd, berdaftar di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia